donderdag 29 november 2012

Operation: LAMP

Mijn bedoeling is dus om met de kartonnen doos een lamp te maken. Hierbij zal ik gebruik maken van lichtreflecterende folie (waar ik nog onderzoek naar aan het doen ben) en de lampen beschikbaar door mensen van AZG.

Aangezien we over een lichtbron spreken, en deze bijna allemaal ook warmte uitstralen, zal ik hier ook rekening mee moeten houden.

Dus zal ik binnenkort wat proeven uitvoeren met verschillende lampen en karton om te kijken welke temperaturen er ontwikkeld worden. 

Een eerste zoektocht op het internet bracht mij bij dit materiaal.
Ook heb ik na zoeken iets gevonden, mylar genaamd wat ook wel interessant lijkt. 


Korte samenvatting:

Volgende stap => hittetest, beschikbaarheid lampen, reflecterend materiaal

dinsdag 27 november 2012

Nieuwe input

Na wat rondvraag en het onderzoeken van de setup van operatiekamers heb ik gezien dat het misschien wel handig zou zijn om van de kartonnen doos een operatielamp te maken. Hier zou de binnenkant van de doos bedekt worden met reflecterende folie en zou er in 1 vlak een gat gemaakt worden voor een lichtbron. De reflecterende folie zorgt dan voor een grotere lichtoutput.





Ook kunnen repen karton samen met verbanden als spalk gebruikt worden, als de patronen op voorhand aangeduid staan op de doos met perforaties dan kunnen deze ook snel uitgehaald worden.

zaterdag 24 november 2012

Enkele ideeën

Ik heb nog wat nagedacht over de opdracht en heb dan wat ideeën genoteerd:


Hierbij zitten nogal veel voor de hand liggende concepten die ook wel hun nut kunnen hebben maar niet zijn wat van de opdracht verwacht wordt.

Zo kan de kartonnen doos als gewone doos hergebruikt worden met misschien dan de functie van een vuilbak of gewone opslag.
De doos kan door een kleine aanpassing omgevormd worden tot een stoel, aangezien met stevig karton gewerkt wordt kan deze stoel ook nog wel wat gewicht aan.
Tafels en bedden zijn gelijkaardig aan het systeem van de stoel, enkele zijden bijplooien en het karton kan heel wat gewicht aan.
Door 1 zijde van de doos te verwijderen kan deze snel in een kastmodule omgetoverd worden die samen met andere van deze modules een grote apotheker zouden kunnen vormen.


Dan heb ik wat concepten die ik interessanter vind.

Het karton verpulveren of in stukken scheuren en gebruiken als vorm van bemesting, karton zal in drogere gebieden het grondwater langer vasthouden en kan zo helpen om grond vruchtbaarder te maken. Ook trekt het wormen aan die voor circulatie in de grond kunnen zorgen.

Met de kartonnen doos kan ook een baxterhouder geplooid worden die aan tentpalen of bedkaders gehaakt kan worden zodat deze geen extra palen meer nodig hebben en er dus meer bewegingsruimte in de veldhospitalen is.

Ook vind ik het interessant om de isolerende eigenschappen van karten te gebruiken en misschien te verbeteren. Zo kan je van de doos proberen een koelcel te maken door de binnenkant nog wat beter te isoleren en de doos het donker te bewaren.

Interessant is ook het systeem van een zonneoven, deze kan zonder extra energiebron voeding bereiden met enkel zonlicht.





zondag 18 november 2012

Mijn analyse van de opdracht

Ik heb nog eens mijn opdrachtfiche en mijn notities van de presentatie door Artsen zonder grenzen doorgenomen en daaruit volgt mijn korte analyse van de opdracht.


AZG verscheept hulpgoederen (medicijnen en materiaal) naar gebieden waar ze nodig zijn. Dit gebeurt nu nog in gewone kartonnen dozen.
Deze dozen worden in centrale magazijnen handmatig gevuld, dit gebeurt laag per laag. Dit zorgt ervoor dat de doos onoverzichtelijk is. 
De dozen leggen een lange weg af en hebben al wat meegemaakt voor ze hun bestemming bereiken (Inhoud kan beschadigd zijn). Eens op hun bestemming worden de dozen geopend en geleegd. Daarna is de doos in principe afval.


Mijn opdracht is dus om de dozen te herontwerpen zodat de eerder vermelde lasten volledig of tenminste gedeeltelijk verdwijnen.
Waar ik dus aan kan denken is om het vullen te vergemakkelijken en overzichtelijker te maken, stevigheid aan de doos toe te voegen voor transport en als belangrijkste de doos een tweede leven te geven nadat deze geleegd is.



Concreet dacht ik er eerst aan om de doos in een van de staande vlakken een perforatie te geven die dan opengescheurd kan worden om hem als een kast dan te kunnen openen, maar ontwerpschetsen en prototypes volgen nog. 


woensdag 14 november 2012

Nieuwe opdracht: Smart emergency box

Ik heb een nieuwe opdracht gekregen:


OPDRACHT
Artsen zonder Grenzen is op zoek naar concepten of systemen om het huidige verpakkingsmateriaal (karton) na transport ook in te zetten voor andere doeleinden. Zo denken ze bv. heel concreet aan een apothekerskast (bundelen, opvolgen, informatieverstrekkend,…).

Dus ik moet een doos ontwerpen die na zijn functie als transportverpakking ook nog een extra functie heeft die nuttig kan zijn in gebieden waar artsen zonder grenzen aanwezig is. Het zal dus vooral gaan om conflictgebieden en rampgebieden, waar de omstandigheden alles behalve ideaal zijn.

Ik heb tijdens het opzoeken rond karton al iets gevonden over een tweede leven voor karton waar ik wat inspiratie uit kan halen:



woensdag 7 november 2012

Video van het resultaat

Voila, hier is het filmpje van mijn beweging en nog eens het filmpje met de beweging uit de natuur als vergelijking.




En daarmee is mijn eerste opdracht afgewerkt. 

dinsdag 6 november 2012

Verdere vooruitgang

Mijn werkend prototype is af.








Dit zijn de foto's van hoe mijn beweging is uitgedraaid. Ik ben er wel tevreden over maar het kan altijd wel beter natuurlijk. Nu heb ik gedaan wat ik nodig vond om mijn beweging het best en zo effectief mogelijk over te brengen.

Ik werk met een MDF grondplaat (12mm dik) het "statief" waarop het mechanisme rust is ook uit dezelfde plaatsoort gemaakt. De twee "kaakbeenderen" zijn uit MDF van 8mm dik gemaakt. Ik werkte met nagels van 1.4 en 2mm dik, om mijn kaakbeenderen te bevestigen op het statief boorde ik er gaten van 1,5mm in terwijl ik in het statief met 1mm boorde. Zo kon er nog beweging zijn terwijl ze op hun plaats bleven zitten. Mijn oorspronkelijk mechanisme werkte met rekkers die direct op de kaakbeenderen inwerkten, hier ben ik van afgestapt omdat de rekkers niet het gewenste effect gaven. Dan heb ik er voor gekozen om een rekker vanachter te bevestigen aan de stof  en die dan te verankeren in de grondplaat zodat de terugkerende werking van daar komt. De boog in de "baard" is uit flexibel kunststof gemaakt die net stijf genoeg is om de boog te houden en toch nog wat te kunnen meeplooien bij het uitvoeren van de beweging.

Later volgt nog één of meerdere filmpjes waarin ik mijn beweging vergelijk met the real thing: het opblazen van de baard van een baardagaam.

donderdag 1 november 2012

Vorderingen uiteindelijke beweging.

Ik ben deze week begonnen met de verwezenlijking van mijn uiteindelijke maquette van mijn beweging, hieronder enkele foto's van mijn vorderingen.

Grondplaat: 12mm dik MDF. 

Statief waar de "kaakbeenderen" op bevestigd zullen worden.

Vereenvoudigde onderkaakbeenderen van een baardagaam

Vereenvoudigde onderkaakbeenderen van een baardagaam